Αντώνης Α. Χατζηανδρέου , MD.
Χειρουργός-Ορθοπαιδικός
6936569514
τέως Διευθυντής Β΄Ορθοπαιδικής 401 Γ.Σ.Ν.Α.
ortho4spine ιατρική ΙΚΕ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Η ρομποτική χειρουργική έχει ευρεία εφαρμογή σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις στην γυναικολογία,ουρολογία(κυρίως), καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική και γενική χειρουργική. Ρομποτικά υποβοηθούμενα συστήματα στη χειρουργική της ΣΣ είναι διαθέσιμα στην αγορά σχετικά πρόσφατα.
Το σύστημα da Vinci έχει πάρει έγκριση από το FDA ( ΕΟΦ της ΗΠΑ) από το 2000 γιά χρήση στη λαπαροσκοπική χειρουργική ενώ το πρώτο ρομποτικά υποβοηθούμενο σύστημα για την ΣΣ έλαβε έγκριση το 2004 και ήταν το SpineAssist από την Mazor Robotics Ltd από το Ισραήλ εμφανίζοντας ποσοστό λάθους κάτω των 2mm στό 98,3 % των τοποθετημένων διαυχενικών βιδών.
Το ExelsiusGPS από την Globus Medical Inc. πήρε έγκριση απο το FDA μόλις το 2017 με προοπτική για μεγαλύτερη εφαρμογή στη χειρουργική της ΣΣ. Σε μία εργασία που παρουσιάστηκε το 2016 στο Sosiety of Minimally Invasive Spine Surgery Annual Forum συγκρίνοντας τα χειρουργικά αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιπλοκών ήταν 4% με ρομποτική υποβοήθηση, 5,4% με ακτινοσκόπηση και 12,8 χωρίς υποβοήθηση( freehand), ενώ σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Spine Journal η έκθεση σε ακτινοβολία ήταν 34 “ για κάθε “ρομποτικά” τοποθετούμενη βίδα, ενώ ήταν 77" με την κλασσική τεχνική.
Συμπερασματικά λοιπόν η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική της ΣΣ είναι υποσχώμενη σε ότι αφορά επεμβάσεις που απαιτούν σπονδυλοδεσία (όχι σε μικροδισκεκτομές, πεταλεκτομές, τρηματεκτομές κλπ), προσφέρωντας (α)λιγότερο απαιτούμενο χρόνο στην εκπαίδευση των ειδικευομένων σε οτι αφορά την τοποθέτηση των διαυχενικών βιδών, (β)μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με την ακτινισκοπικά υποβοηθούμενη τεχνική, (γ)μια λιγότερο επεμβατική προσπέλαση και (δ)μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό ακτινοβολίας του ασθενούς και του χειρουργικού προσωπικού, όμως η τοποθέτηση των διαυχενικών βιδών από έμπειρο χειρουργό προσφερει εφάμιλλα αποτελέσματα είναι πιο γρήγορη και χωρίς το κόστος της τεχνολογίας (αυτή τη στιγμή η αγορά της ρομποτικής χειρουργικής της ΣΣ εκτιμάται στα 26 εκατ $ με στόχο τα 2,77 δις $ το 2022).