Αντώνης Α. Χατζηανδρέου , MD.
Χειρουργός-Ορθοπαιδικός
6936569514
τέως Διευθυντής Β΄Ορθοπαιδικής 401 Γ.Σ.Ν.Α.
ortho4spine ιατρική ΙΚΕ
Τι είναι η Σκολίωση;
Η Σ.Σ. έχει φυσιολογικά κυρτώματα. Αυτά τα κυρτώματα
στρογγυλοποιούν τους ώμους και δημιουργούν εσοχή της
κατώτερης οσφυϊκής μοίρας. Αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν Σ.Σ.
με κυρτώματα πλαγιοπλάγια με στροφή.
Σε αντίθεση με την λάθος στάση, αυτά τα κυρτώματα δεν μπορούν
να διορθωθούν απλώς μαθαίνοντας την ορθή στάση.
Αυτή η κατάσταση με πλαγιοπλάγια σπονδυλικά κυρτώματα
ονομάζεται ‘σκολίωση’. Στην ακτινογραφία, η Σ.Σ. ενός ατόμου με
σκολίωση δείχνει να έχει περισσότερο σχήμα τελικού σίγμα (S) ή
μισοφέγγαρου (C) παρά μιάς ευθείας γραμμής. Αυτά τα κυρτώματα
μπορούν να εμφανίζουν τους ώμους σαν ασύμμετρους.
Μερικά από αυτά τα οστά μπορεί επίσης να έχουν στρίψει ελαφρώς, κάνοντας την μία ωμοπλάτη να προβάλλει περισσότερο από την άλλη.
Η σκολίωση είναι ένας περιγραφικός όρος και δεν είναι διάγνωση. Σε περισσότερες από 80% των περιπτώσεων, δεν είναι γνωστό συγκεκριμένο αίτιο. Τέτοιες περιπτώσεις ονομάζονται ‘ιδιοπαθείς’, που σημαίνει ‘ασαφούς αιτίου’. Αυτό είναι περισσότερο συχνό στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Η ιδιοπαθής σκολίωση χαρακτηρίζεται τυπικά σαν ‘βρεφική’ σε παιδιά 0-3 ετών, ‘παιδική’ σε ηλικίες 4-10 ετών,‘εφηβική’ σε ηλικίες 11-18 ετών, και ‘ενηλίκων’ σε ασθενείς μεγαλύτερους των 18 ετών. Καταστάσεις γνωστές ότι προκαλούν σπονδυλική παραμόρφωση είναι οι συγγενείς σπονδυλικές ανωμαλίες (παρούσες στην γέννηση- συγγενής σκολίωση), νευρολογικές διαταραχές (νευρομυϊκή σκολίωση), γενετικές καταστάσεις, και πολλές άλλες αιτίες. Η σκολίωση δεν προέρχεται από το σήκωμα βαρειών αντικειμένων, συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, στάσεις ύπνου/όρθιας θέσης, ή μικρές ανισοσκελίες.
Έχω Σκολίωση;
Η απόφαση για το αν έχεις ή όχι σκολίωση θα γίνει καλύτερα από γιατρό που κάνει την κλινική εξέταση της πλάτης σου. Η εξέταση γίνεται ενώ βρίσκεσαι σε όρθια θέση με τα χέρια στο πλάι. Ο γιατρός θα σε δει από πίσω ψάχνοντας για κύρτωμα της Σ.Σ., ασυμμετρία της ωμοπλάτης, ασυμμετρία της μέσης και οποιαδήποτε μετατόπιση του κορμού. Μετά θα σκύψεις μπροστά και ο γιατρός θα δει και πάλι την πλάτη σου από πίσω ψάχνοντας για στροφικό στοιχείο της σκολίωσης στο πάνω μέρος της πλάτης (προέχουσες πλευρές) ή στην κατώτερη περιοχή της μέσης (προέχουσα οσφύ ή μέση). Μετά από αυτή την απλή εξέταση, ο γιατρός συνήθως θα δει τις αρχικές ακτινογραφίες της Σ.Σ., τόσο οπίσθια όσο και πλάγια προβολή, σε όλο της το μήκος από τον αυχένα μέχρι την λεκάνη. Αν υπάρχει σκολίωση, ο γιατρός θα μετρήσει τις ακτινογραφίες και θα σου δώσει έναν αριθμό σε μοίρες, βοηθώντας στην περιγραφή της σκολίωσης.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές μου;
-
Παρακολούθηση
Αυτή η επιλογή είναι για κυρτώματα λίγων μοιρών μέτρησης στην φάση της ανάπτυξης (εφηβική σκολίωση), ή για κυρτώματα μετρίου βαθμού (<40-45 μοίρες) όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Για ενήλικες, η παρακολούθηση και η φυσικοθεραπεία ενδείκνυνται για εκείνους τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα και κυρτώματα που δεν είναι μεγάλα. -
Κηδεμόνες
Αυτή η επιλογή είναι για κυρτώματα 25 μέχρι 45 μοιρών σε παιδιά σε φάση ανάπτυξης για να την πρόληψη επιδείνωσης του κυρτώματος καθώς υπολείπεται περαιτέρω ανάπτυξη της Σ.Σ.. Ο στόχος του κηδεμόνα είναι να προλάβει την περαιτέρω επιδείνωση καθώς ο κηδεμόνας δεν μπορεί να διορθώσει το κύρτωμα. -
Χειρουργική Θεραπεία
Αυτή η επιλογή παραμένει για κυρτώματα που είναι γενικώς μεγαλύτερα από 50 μοίρες σε εφήβους και ενήλικες ασθενείς. Χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί για μικρότερα κυρτώματα αν η εμφάνιση του κυρτώματος είναι ενοχλητική για τον ασθενή ή αν τα συμπτώματα συνδέονται με την σκολίωση για τον ενήλικο ασθενή. Ο στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η επίτευξη διόρθωσης του κυρτώματος και πρόληψης επιδείνωσής του. Αυτό επιτυγχάνεται γενικώς με τοποθέτηση μεταλλικών εμφυτευμάτων στην Σ.Σ., τα οποία στη συνέχεια συνδέονται με ράβδους. Οι ράβδοι διορθώνουν το σπονδυλικό κύρτωμα και το διατηρούν σε διορθωμένη θέση μέχρι την επίτευξη της οστικής σπονδυλοδεσίας ή συνδέουν τα σπονδυλικά τμήματα μεταξύ τους.