Αντώνης Α. Χατζηανδρέου , MD.
Χειρουργός-Ορθοπαιδικός
6936569514
τέως Διευθυντής Β΄Ορθοπαιδικής 401 Γ.Σ.Ν.Α.
ortho4spine ιατρική ΙΚΕ
Ορθοπαιδικοί vs Ρομπότ
Μπορούν οι υπολογιστές να μειώσουν τον ρόλο των ορθοπαιδικών;
Οι υπολογιστές ήδη πετούν αεροπλάνα και κατευθύνουν τρένα ενώ μπορούν να νικήσουν ανθρώπους στα παιχνίδια του Go, στο σκάκι, στο Jeopardy!!!
Πόσο μακριά είμαστε όμως από το να κάνουν διαγνώσεις και να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις ;
Η ορθοπαιδική χειρουργική οδηγείται από μόνη της στη ρομποτική χειρουργική γιατί τα οστά και τα μαλακά μόρια που τα περιβάλουν είναι σχετικά εύκολο να απεικονιστούν με ακρίβεια.
Οι ορθοπαιδικοί χρησιμοποιούν τους υπολογιστές από το 1990 σάν πλοηγούς (α) στην τοποθέτηση διαυχενικών βιδών στην σπονδυλική στήλη(μειώνοντας το ποσοστό αστοχίας απο το 42% στο 10%),
(β) στον προσανατολισμό και την ευθυγράμμιση των προθέσεων στις ολικές μικρής επεμβατικότητας γόνατος-ισχίου και
(γ) στην δημιουργία πιο ισομετρικών καναλιών στη χειρουργική του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος.
Το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης ,ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την διάγνωση ακτινογραφιών χεριού ,καρπού και ποδοκνημικής με ακρίβεια 83% ενώ οι ακτινοδιαγνωστές πέτυχαν 82%.
Το 80% των αποφάσεων των ορθοπαιδικών στην θεραπεία των ασθενών τους, βασίζεται στη διάγνωση των ακτινογραφιών. Ετσι λοιπόν το επόμενο βήμα είναι ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες του ασθενούς να τον ενημερώνει π.χ για το ποσοστό επιτυχίας σε μια ολική αρθροπλαστική.Πρός το παρόν ,οι ασθενείς επιθυμούν να συζητούν με τον ορθοπαιδικό αυτά τα στατιστικά δεδομένα πριν αποφασίσουν να χειρουργηθούν.Δεν αποκλείεται στο μέλλον τα ρομπότ ακόμα και να εξετάζουν ασθενείς και όλα να είναι αυτοματοποιημένα, αλλά είμαστε ακόμα μακρυά.
Μπορεί τελικά οι χειρουργοί να απομακρυνθούν απο το χειρουργικό τραπεζι;
Οι ασθενείς δείχνουν ενθουσιασμό για τη ρομποτική χειρουργική όμως μεταξύ των ασθενών και των χειρουργών συνήθως αναπτύσεται μια ισχυρή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα χαθεί με την έλευση των ρομπότ.Επίσης υπάρχουν και ηθικοί ενδοιασμοί όπως το γεγονός ότι ακόμα και το καλύτερο ρομπότ οδηγούμενο από την καλύτερη τεχνητή ευφυία μπορεί να κάνει λάθος.Τότε ποιός θα είναι υπόλογος απέναντι στον ασθενή ; ο χειρουργός που επιβλέπει την επέμβαση ή ο κατασκευαστής του ρομπότ.
Επίσης μεγάλα εμπόδια προβάλλουν οι ίδιοι οι χειρουργοί όταν αρνουνται την τεχνολογία που θα τους θέσει στο περιθώριο, όπως συνέβη με την Αμερικανική Εταιρεία των Αναισθησιολόγων πού κατάφερε να αναστείλει την πώληση ενός αναισθησιολογικού ρομπότ που ανέπτυξε η εταιρεία Johnson & Johnson και ενέκρινε το FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ) των ΗΠΑ.
Στο εγγύς μέλλον η ρομποτική χειρουργική θα μοιάζει με αυτή των πτήσεων όπου ο πιλότος υπάρχει για να πραγματοποιεί την πτήση των αεροπλάνων αλλά τα όργανα πτήσης είναι ικανά να κάνουν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του. Ετοιμαστείται για χειρουργείο με αυτόματο χειρουργό-ορθοπαιδικό!!!!